25.07.2015. | Автор:

Масляна в Переяслав-ХмельницькомуМасляна в Переяслав-Хмельницькому
березня року о .00 у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в місті Переяславі-Хмельницькому відбудеться традиційне народне гуляння — Масляна.
Масляна — давнє християнське свято, обряд проводів зими і зустрічі весни. Весна — це, перш за все, пробудження землі, початок нового життя і певного роду пробудження сонця, яке з приходом весни починає все яскравіше світити, подовжуючи дні.
Саме на честь останнього на Масляну пекли млинці, які є головними і невід’ємним атрибутом свята. Вважається, що з’їдаючи круглий, рум’яний, гарячий млинець, такий похожий на сонце, людина з’їдає і частинку його тепла і могутності.
Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», кращі фольклорно-етнографічні колективи нашого краю підготували вам веселу та цікаву програму.
Ведучі «кум та кума» розкажуть, як наші пращури святкували Масляну цілий тиждень: старий та малий каталися на гойдалках, парубки та дівчата виглядали суджених, тещі та зяті прогуливались одне до 1-го в гості та пригощалися, найсильніші парубки билися навкулачки, родичі й сусіди прощали винуватцям образи та прикрощі.
Ви зможете оглянути та стати учасниками звичаю «тягнути колодку», який полягав у тому, що парубкам і дівчатам, які не взяли шлюб у минулому році, на ознаку їх знакічного покарання прив’язували поліно або стрічку і вимагали могорич.
Також на вас чекають запальні виступи фольклорно-етнографічних колективів, які своїм запалом змусять кожного закружляти в танку.
Щоб Ви не змерзли, на вас чекають веселі ігри, розваги, конкурси. А найспритніші зможуть здобути цінний подарунок, вилізши на дерев’яного стовпазаввишки 8 метрів.
На святі можна придбати вироби декоративно-прикладного мистецтва, сувеніри народних майстрів, прийняти участь у проведенні майстер-класів з ковальства, ляльки-мотанки, виготовлення колодок, травок’яної іграшки, идолів.
А найкращі государьі приготували вам головну страву свята — вареники, млинці, гарячий чай та узвар, які Ви зможете придбати та посмакувати!
Запрошуємо всіх, з гарним настроєм і доброю душею на свято Масляної до Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. На вас чекають незабутні враження, а на учасників конкурсів — призи.
Вхід платний

дорослий квиток — грн;
дитячий квиток — 5 грн.

Комментарии закрыты.